16 d'abril de 2013: 4a Jornada d'Orientació Professional - Alternança: estudies i treballes?

Per quarta vegada, les institucions lleidatanes ens apleguem en una jornada d'orientació.
La realitat econòmica i social s'imposa i més que mai necessitem orientar les persones que pateixen la pèrdua dels seus llocs de treball, els joves que no troben la seva primera feina i els que han de decidir per quin camp professional es volen preparar.
Podem orientar en un món ple d'incertesa? Què els direm, als joves, sobre el seu futur?
Si mirem els països del nostre voltant, pot ser que hi trobem una petita finestra que pugui deixar entrar una mica de llum: la formació en alternança. Aquesta modalitat de formació permet que les persones exerceixin dos rols bens diferents: d'estudiants i d'aprenents.
La formació en alternança és la més antiga i la més moderna. D’una banda, és la més antiga perquè els oficis, des de temps immemorials, s'han après així, observant els que en sabien i assajant sota el seu mestratge. D’una altra banda, és la més moderna si apliquem els principis bàsics de la psicologia constructivista, que afirma que el coneixement es construeix, no es traspassa.
A més, cal destacar que aquest tipus de formació, als països on està implantada, va lligada a una garantia d'inserció laboral.
No podrem sortir d'aquesta crisi sense la implicació de tots els agents socials, empresaris, treballadors i formadors. La formació en alternança pot ser un primer tast d'aquesta solució
compartida.
Durant la jornada, escoltarem la veu dels empresaris i de les institucions de formació, presentarem diverses experiències que s'estan fent a la formació professional, a la universitat i a la formació ocupacional. També escoltarem els protagonistes, és a dir, les persones que s'estan formant en aquesta modalitat.
Us convidem a reflexionar-hi tots junts!

Sofia Isus
Investigadora Principal del grup de recerca COMPETECS
Departament de Pedagogia i Psicologia
Facultat de Ciències de l'Educació
Universitat de Lleida

Arxius de la Jornada:Mida
programa2013.pdf459.24 KB
Resum TAULA RODONA.pdf56.79 KB
Taller 2 FP Alternança_Dual INS Caparrella.pdf691.66 KB
Taller 2 FP Dual INS Alfons Costafreda.pdf1.93 MB
Taller 3 CFO La Solana - presentació.pdf3.1 MB
Taller 3 CFO La Solana.pdf3.08 MB
Taller 3 OJ Noguera.pdf1.31 MB
Taller 4.pdf85.33 KB
Recull fotogràfic 4a Jornada Orientació Professional.7z3.44 MB